Skip to main content

We zouden naar Amerika emigreren. Alles in me kwam in opstand. Dat kostte me teveel. M’n baan kwijt, m’n oudste zoon niet mee. Ik suste me met de hoop dat het visum niet zou lukken. En dat het hele feest uiteindelijk wel afgeblazen zou worden. Maar een jaar later zat ik daar. In een totaal andere cultuur, m’n weg zoekend in de megastores. Wat heb ik ervan genoten. Een prachtervaring.

Open staan voor een nieuw normaal.

Zo ook verging het de pinguïns in: Onze ijsberg smelt (John Kotter). De ijsberg waarop ze woonden werd steeds kleiner. Maar ze wilden het niet onder ogen zien. De invloedrijke pinguïn NeeNee was wel de grootste ontkenner, bang als hij was voor z’n positie. Er moest een oplossing komen, de situatie was te urgent. Uiteindelijk wisten ze zich door goede samenwerking, en gebruikmakend van de diversiteit in de groep, aan te passen aan hun steeds veranderende leefomgeving.

Dit gaat over ons onderwijs! We kunnen niet langer ontkennen dat het oude, bekende en veilige steeds verder wegsmelt. We moeten wel veranderen, hoe hard de NeeNee’s binnen en buiten ons ook protesteren. Samen, gebruikmakend van de enorme hoeveelheid ervaring en kennis die er is, kunnen we een nieuw normaal ontwikkelen. En ik kan je verzekeren, dat wordt dat een prachtervaring.

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan