Skip to main content

NewMasterPlan

Werkgeluk op school door verandering van binnenuit

Gaat dit over jou?

Je rent je suf in de ratrace van school. Gisterenavond nog veel mails weggewerkt. Kom je vanmorgen op school, puilt je inbox weer uit! Een blik op je agenda en je ziet non-stop afspraken. Alleen in de etenspauze even bij je team zitten. Wordt weer een latertje vandaag, want er liggen nog beleidsdocumenten. Zucht… wat is er níet belangrijk? Je startende leerkracht had een vraag, maar helaas nu voor haar geen tijd. Terwijl je je mails afhandelt knaagt de zorg over de kwaliteit van je school. Je zou zo graag de diepte ingaan, maar dat is even geen optie. Waarom zien collega’s dat zelf toch niet? Alsof het onderwijs zich alleen afspeelt binnen hun lokaal. Toch maar goed de vinger aan de pols blijven houden. Wie doet het anders? En met nieuwe vastberadenheid stort je je op je computerwerk.

Stel je voor dat je uit die ratrace kon stappen! Hoe geweldig zou dat zijn! Geen uitpuilende mailboxen. Geen overvolle agenda’s en stapels documenten. Maar tijd voor je team. Tijd voor collega’s die het lastig hebben. Ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Dan zou je eindelijk serieus energie kunnen steken in visieontwikkeling. En je inzetten voor de groei van leerkrachten en leerlingen. Je zou met een gerust hart heel veel kunnen overlaten aan je team. Verantwoordelijkheid en vertrouwen geven. Wat een rust en plezier zou er dan door de school gaan!

Kan dat?

Inhoud van het programma

Het NewMasterPlan bestaat uit vier onderdelen die je samen met je team doorloopt.

Alle bijeenkomsten vinden plaats via dialoog in de betreffende teams of groepen. Afhankelijk van de behoefte kunnen er per fase meerdere dialogen worden gevoerd.

1. Eerlijk Inzicht

Door observaties van overleggen en vergaderingen; enkele interviews; een panel met leerlingen en ouders; en een afsluitende bijeenkomst per subteam, krijg je een eerlijk beeld van het functioneren van je school.

Duur: Totaal ong. 7 dagdelen incl. 2 uur per subteam.

Lees meer

2. Obstakels Opruimen

Ontdek welke gewoonten beëindigd kunnen worden en vindt een alternatieve aanpak; ieder benoemt zijn persoonlijke leerdoel; sluit af met concrete afspraken om het geleerde actief te houden.

Duur: 1 dag met het team.

Lees meer

3. Ons Gezamenlijke Doel

Het allerbeste en meest aantrekkelijke van de toekomst bedenken; door succes uit het verleden nieuw leven in te blazen; en er een inspirerend doel ontstaat; waar iedereen voor gaat.

Duur: 1 dag met het team.

Lees meer

4. Meer Mans Met Minder Mensen

Formuleer concreet het doel van je school; benoem hoe je dat gaat bereiken, wie wat het beste kan oppakken, en schrap wat niet bijdraagt; iedereen doet waar hij goed in is en daarom kan je veel loslaten.

Duur: 1 dag met het team.

Lees meer

Resultaten

Aan het eind van dit traject staat je school er volstrekt anders voor!

  • Je schoolambitie staat niet alleen op papier, maar is een levend verlangen waar ieder teamlid vanuit innerlijke betrokkenheid dagelijks naar streeft. Iedereen is bezig met dat wat ertoe doet.
  • Op basis van je schoolambitie durf je, samen met je team, keuzes te maken uit de enorme takenlijst die dagelijks voorligt. Je wordt niet langer gestuurd door de waan van de dag.
  • Jij en je collega’s hebben tijd en ruimte om jullie visie verder te ontwikkelen en uit te diepen. De lessen worden gegeven vanuit die visie en de onderwijskwaliteit neemt toe.
  • Daarom kan je met een gerust hart controle en verantwoordelijkheden loslaten in het volste vertrouwen dat die door het team opgepakt worden. Ze tonen eigenaarschap.
  • Er is rust in de school. Je collega’s hebben plezier in hun werk. Er hangt een positieve sfeer en men heeft oog voor elkaar. Dit heeft invloed op de leerlingen. Kicken! Dit is waarom je directeur wilde worden.
  • Een klein gemotiveerd vuurgroepje houdt de ingezette verandering levend en actief.

Ervaringen van andere directeuren

Er is echt een stap gezet. Het is me gewoon gelukt en daar ben ik heel blij mee. Ontzettend
goed dat deze verandering is ingezet. Ik heb jouw punten gebruikt: aandacht voor de
leerkracht en de basis op orde. Dit gaan we uitproberen in de praktijk. Kleine taakjes die de
mensen gek maken gaan we skippen.

Willem-Jan JelierDriestar-Wartburg, Lekkerkerk

Je zet heldere stappen die echt aansluiten op wat er in het team speelt. Je neemt iedereen mee en laat ons goed nadenken. Dat is soms spannend en confronterend, maar ook wel nodig voor verandering. Je pakt goed door, zelfs wanneer het ons niet echt uitkomt. Zo krijgt niemand de kans om te gaan duiken.

LeerkrachtSchool met de Bijbel, Nieuwerkerk

Het traject was soms pittig. We reflecteerden op ons eigen handelen. Dat heeft
leermomenten opgeleverd, zowel individueel als ook voor de organisatie. We mogen blij zijn
met het resultaat. De cultuur is opener en duidelijker geworden.

DirecteurSopogo, Middelharnis