Skip to main content

Op zaterdagochtend neem ik afscheid van de Boedapest. De zon schijnt en men geniet zichtbaar van de prachtige gebouwen langs de Donau. Er daalt een weldadige rust over me heen. Ergens langs de kade drommen veel mensen bij elkaar. Ze kijken naar schoenen.

Een stille getuige van de schoenen die Hongaarse Joden moesten uittrekken, om daarna de Donau ingeschoten te worden. Een ijzeren moment als symbool van meedogenloze gerichtheid op het ik, van moorddadig egoïsme. Oorlog en dood voor eigen glorie. Wat een wereld leven we in.

Ik-gerichtheid maakt rusteloos. We moeten alsmaar door om het beste uit onszelf te halen. Een oneindige prestatiedrang, want het is nooit genoeg. Het put uit en leidt tot een vermoeide samenleving zonder rust.

… rust gaat over zingeving, betekenis. Het reflecteren en uitvinden waaróm je de dingen doet.

Ook ons onderwijs is door prestatiedwang intens onrustig en gejaagd is. We zijn steeds bezig met de instrumentale rationaliteit, de organisatie als machine. Maar waar blijft de creatieve rationaliteit, de organisatie als verzameling personen (In: De jacht naar Rust door Robert van Putten)? De balans is zoek in rusteloze drang naar meer.

Wat is rust? Rust gaat over zingeving, betekenis. Het reflecteren en uitvinden waaróm je de dingen doet. De tijd om samen na te denken. Een innerlijke oriëntatie die vormt en civiliseert. Scholen hebben de belangrijke en spannende taak die rust te realiseren. Om onze kinderen te vormen in het dienen van de ander, ver weg van de koude ik-gerichtheid die onze maatschappij en de wereld verwoest.

Prestatiedrang maakt het onderwijs intens onrustig. Rust vind je door dat los te laten en na te denken waaróm we de dingen doen. Een spannende en urgente taak voor schoolleiders. www.wemastered.com #rust #onderwijs #betekenis

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan