Skip to main content

Al 29 jaar getrouwd. Al 35 jaar verbonden. Een intense kwaliteitsrelatie, die niet zomaar tot stand kwam. We rolden van het één in het ander. Vaak verhuizen, 2 keer emigreren, drukke banen. Soms met invloed op de communicatie. Dan was er te weinig tijd en konden standpunten verscherpen. En toch hervonden we altijd die oude, diepe verworteling. Hoe?

Door af en toe de geplande kloktijd, de Grieken noemden dit chronos, los te laten en ruimte te maken voor Kairos tijd. De tijd van schoonheid, vernieuwing en verhelderende inzichten. Tijd waarin we de tijd vergeten, omdat het al onze aandacht heeft. Niet zomaar luisteren uit gewoonte om te bevestigen wat we al weten. Niet slechts luisteren met je verstand om enkel nieuwe dingen te ontdekken. Maar luisteren met je hart, empathisch van binnenuit, om de ander te begrijpen. En met volledige aanwezigheid samen een nieuwe toekomst te creëren (Uit Theory U van Otto Scharmer).

Ook in het onderwijs kan Kairos tijd een groot verschil maken. Discussies over vernieuwing van het onderwijssysteem klinken steeds luider. Methoden en oplossingen worden aangedragen. Allerlei initiatieven verrijzen als paddenstoelen uit de grond. Er is enorm veel geld vrijgemaakt. Maar er is nauwelijks eenduidigheid over het wat en het hoe. Hoe kunnen we ooit de stip op de horizon bepalen in de huidige turbulentie, waarin morgen steeds anders is dan vandaag? Het is hoog tijd dat we gaan luisteren.

…met volledige aanwezigheid samen een nieuwe toekomst te creëren.

Als Corona iets gedaan heeft, dan is het wel de afbraak van onze westerse zelfingenomenheid. Blijkbaar kunnen en weten we niet alles. En hebben we ons bescheiden en aandachtig op te stellen, in vrijgemaakte kairos tijd. Om niet ons ego na te hijgen voor de beste resultaten en de hoogste banen, maar om te begrijpen wat de ander, van leerling tot raad van toezicht, drijft en wat hij nodig heeft. Om samen de nieuwe onbekende toekomst te laten ontstaan. Iedere dag een klein stapje verder.

Ga luisteren, ga anders luisteren, empathisch en bewust. Het verandert onze relaties en onze samenwerking tot diep verwortelde, duurzame verbindingen, die stormen aan kunnen en ontzettend veel geluk opleveren. Werkgeluk op school.

Voor nu ga ik enkele dagen met m’n echtgenoot op stap, in kairos tijd.

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan