Skip to main content

Het huilende juffenhart van @Wilma van der Velden raakte een gevoelige snaar. Velen huilden mee. ‘Het oude onderwijssysteem, met de bijpassende aansturing, is failliet’, schreef iemand me. Faillissement betekent dat je niet meer aan je verplichtingen kan voldoen. Je bent bankroet, machteloos. Het drukt, voelt als falen, geeft stress, maakt ziek, veroorzaakt burn-out. Je bent diep ongelukkig. Helaas gaat het nog steeds over ons onderwijs…

Te bang dat we zijn om de realiteit onder ogen te zien.

Een failliet bedrijf stopt haar werkzaamheden. Het bleek immers niet te werken. Maar wat doen we in ons onderwijs? We gaan sneller schakelen, nog harder werken! Met man en macht houden we vast wat we hebben. Te bang dat we zijn om de realiteit onder ogen te zien. Uit angst voor consequenties, afwijzing, ontslag. Angst voor het onbekende. Terwijl we weten dat het niet werkt. We rennen samen hard op de failliete afgrond af.

Faillissement kan worden omgezet in nieuwe innovatieve kansen. Een totale opschudding. Een volstrekte verandering. Transformatie (Zie Omwenteling door Jan Rotmans). Dan kan het bedrijf opeens zeer winstgevend worden. Zou dat kunnen in het onderwijs? Dat kan zeker! Geef je zekerheden op en laat onzekerheden toe. Daar vind je het nieuwe begin.

Graag ga ik hierover met je in gesprek. En help ik je over deze drempel.

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan