Alles wat je aandacht geeft groeit. Zoals aandacht voor het welbevinden van leerlingen en leerkrachten. Er worden allerlei nieuwe stekjes in de onderwijstuin geplant, die zich richten op werkgeluk, effectief communiceren, een veilig leerklimaat, pedagogische differentiatie, enzovoorts. Mooie initiatieven die inspelen op een grote behoefte en zorgen voor de groei van ons onderwijs. Maar is er ook aandacht voor de kwaliteit van de bodem?
Een goede, vruchtbare bodem is onmisbaar voor groei. Een bodem van kwaliteit in relaties, verbinding tussen zelf en de ander, de relatie tot een groter geheel. Omdat het onderwijs een levend systeem is, een systeem van relationele bedradingen. Ofwel het gaat om de wisselwerking tussen persoonlijk- en collectief welzijn. Om actie en interactie die vruchtbaarheid geeft. Deze bodem wil gekoesterd, bemest en bewatert worden. Dan kunnen de nieuwe stekjes groeien.
WemasterEd wil afdalen naar de bron, de binnenkant, het hart, daar waar bevlogenheid wordt aangeraakt.
De indruk die ik krijg is dat er gedeeltelijk aandacht is voor deze bodem. Men wil wel doelgericht handelen, maar haakt te weinig aan op persoonlijke passie. Men richt zich op zelfrealisatie, ten koste van het gemeenschappelijke belang. Er is ruimte voor dialoog, maar die gaat vaak niet verder dan extra onderlinge communicatie. Er groeien betekenisvolle inzichten, maar concrete toepassingen blijven soms uit. Integrale inzet op de bodemkwaliteit van ons onderwijs kan nieuwe initiatieven verder helpen floreren.
WemasterEd daalt af naar deze bodem, de binnenkant, het hart, daar waar bevlogenheid wordt aangeraakt. Door middel van generatieve dialoog (Organisatieontwikkeling met Theory U van Ester de Haan en Eva Beerends) komen persoonlijke- en collectieve missie bij elkaar in verbondenheid aan een hoger doel. Praktische processen waarin teams en leiding zich anders tot elkaar gaan verhouden. Processen die onszelf, onze relaties en onze wereld veranderen. Een gezonde bodem voor groei en ontwikkeling, in aanloop naar een nieuw normaal.
Dat biedt WemasterEd.
[mc4wp_form id=”841″]