Skip to main content

De korte dagen van gezelligheid en samenzijn komen eraan. Mijn hoogtepunt is de nacht van oudjaar, waarin we buiten bij het vuur onze nieuwe wensen en voornemens met elkaar delen. Liefde en verbondenheid verlichten het donker.

Liefde doet leven. In je relatie, in je school, voor de klas. Echter, geen liefde zonder communicatie. Echte communicatie doet verbondenheid, vriendschap en liefde groeien en bloeien. Zonder echte communicatie verdwijnt de liefde (zie: Over Dialoog, David Bohm) .

Echte communicatie doet verbondenheid, vriendschap en liefde groeien en bloeien.

Wat is ‘echte communicatie’? Die begint bij de erkenning dat ik niet de absolute waarheid in pacht heb. Mijn mening mag ter discussie staan, want ik kan het fout hebben. Niet makkelijk, want mijn mening gaat over mijzelf, over mijn identiteit. Ik leer ook te luisteren. Wat zegt de ander en waarom? Wat betekent dat voor hem? Het nodigt de ander uit zijn verborgen gedachten te delen.

Echte communicatie creëert een nieuwe gedeelde werkelijkheid. Een krachtige verbinding van wederzijds begrip en erkennen, als cement tussen stenen. Een duurzaam fundament voor werkgeluk.

Mis je dit op je school? Neem contact op met WemasterEd.

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan