Skip to main content

In 2001 belandde ik in hartje Papoea, Indonesië. De erbarmelijke onderwijsomstandigheden raakten me zeer. Welke toekomst is er voor deze prachtige kinderen? Met mijn achtergrond als docent en psycholoog zette ik me in voor verandering. Het aanvankelijke trainingsprogramma ontwikkelde zich tot een kleuter-, basis en middelbare school, en een hogeschool voor docenten (zie ook: www.karunia.org). Een organisatie waar kwaliteitsonderwijs wordt gerealiseerd door allereerst in te zetten op karaktervorming. Een aanpak die we Teach the Teacher noemen en tot op vandaag geweldig succesvol is. Als Teach the Teacher in dit ingewikkelde gebied werkt, dan werkt het overal, was mijn conclusie.

Kwaliteitsonderwijs door karaktervorming houdt het volgende in:
– Je leert individueel en gezamenlijk na te denken. Wie ben jij, wat motiveert je, waar ben je wel of niet goed in? Maar ook: hoe functioneer jij in de groep, neem je verantwoordelijkheid en heb je zorg voor de groep? Samen nadenken creëert een open en veilige sfeer.
– Je gaat gezamenlijk voor een inspirerend perspectief. Een schoolambitie die niet alleen correct op papier staat, maar waar ieder individueel teamlid van binnenuit aan verbonden is. Iedereen voegt toe, je bent samen verantwoordelijk.
– In het teamgesprek, de dialoog, analyseer je de cultuur van je school. Welke regels en patronen belemmeren ons de schoolambitie te bereiken? Wat kunnen we beëindigen? Er ontstaat tijd om bezig te zijn met de dingen die ertoe doen. Je bereikt meer, ondanks een gebrek aan personeel.
– Je verdeelt taken naar capaciteiten en formuleert samen de kaders waarbinnen moet worden gehandeld. Zo weet je dat het goed komt en kan je met vertrouwen controle loslaten.

Deze inzet leverde bij het team op Papoea een haast onverbreekbare innerlijke motivatie op. Zij staan sterk terwijl ze voortdurend tegen de stroom oproeien.

… Zij staan sterk terwijl ze voortdurend tegen de stroom oproeien.

Met dit verhaal benaderde ik één van de meeste bekende uitgevers van Nederland. Gewoon, zonder voorbereiding, zonder iets op papier, maar met een hoop bevlogenheid. In dit eerste telefoontje was het direct raak. Hij wilde het uitgeven, met voorwaarde dat de achterflap, inhoudsopgave en een eerste hoofdstuk door de beugel konden. De eerste twee zijn inmiddels rond. Het is een zeer interessant en verhelderend proces. Niet eenvoudig, omdat je tot de kern van de zaak wil komen en dat vereist inzicht in een complexe hoeveelheid aan informatie.

Maar het doel is het waard. Hoe mooi zou het zijn als schoolleiders en leerkrachten zich maximaal richten op de kern van het onderwijs, de ballast de deur uit doen en daarom relaxt door de school kunnen lopen, ondanks dat er minder personeel beschikbaar is? Als de kwaliteit weer toeneemt? Daarom is het mijn hartelijke wens dat zoveel mogelijk schoolleiders en leerkrachten kennis nemen van dit boek en er hun voordeel mee doen. Wens jullie allemaal veel succes en werkgeluk!

Hieronder alvast een exclusieve inkijk in de achterflap van het boek!

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan