Soms zijn er leerkrachten die maar lastig in beweging komen. Docenten die lesgeven omdat het moet en hun interesse zijn verloren (soms worden ze lesboeren genoemd). Of die vooral lesgeven om financiële redenen (weleens hypotheekjufs genoemd). Leerkrachten die hun doel, hun hart zijn kwijtgeraakt en niet meer weten hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Is er een oplossing?
Het doet me denken onze trip op Papoea, vanuit de stad naar ons dorp. Die 60 kilometer kostte meestal twee uur. De weg was slecht met veel modder en gaten, zeker als het regende. We wilden liever geen vertraging oplopen en zo snel mogelijk thuis komen. Naar onze bestemming, want daar was het droog, aangenaam en gezellig. Met dat vooruitzicht leek de reis korter en lang zo moeilijk niet.
In het onderwijs kom ik regelmatig mensen tegen voor wie hun bestemming echter níet zo duidelijk is. Als je vraagt waarom ze hun werk doen dan wordt het ongemakkelijk stil. Zonder duidelijke bestemming laten we het werk over ons heen komen en worden we meegesleept door wat de omgeving eist. We worden geleefd, omdat anderen de regie hebben overgenomen. Dan zijn we zonder visie, zonder doel, zonder toekomst (Ontwerp je persoonlijke missie van Stephen Covey).
Met vooruitzicht lijkt de reis korter en lang zo moeilijk niet
Natuurlijk is een reis zonder aangename en betekenisvolle bestemming moeilijk. Het frustreert, maakt passief en afwezig. We hebben het heft uit handen gegeven en modderen maar voort. We kunnen niet leven vanuit onze passies en kwaliteiten. Net als de hypotheekjuf en de lesboer. Leerkrachten die het zicht zijn kwijtgeraakt op hun kennis, potentie en motivatie. Kwaliteiten die gewoon aanwezig zijn, maar verdwenen onder het stof. De kunst is die op te halen en te laten schitteren.
Daar kunnen we samen, als schoolleiders en leerkrachten, onze schouders onder zetten. We kunnen elkaar ondersteunen bij het vinden van onze persoonlijke en gezamenlijke missie. Onze bestemming waar we warm voor lopen en waar we aan bij willen dragen. Dan komt de energie en betrokkenheid vanzelf tot leven. Dan komen we zélf tot leven en veert het team vanzelf mee. Hier is een wereld te winnen.
[mc4wp_form id=”841″]