Skip to main content

Uit onderzoek blijkt dat er een zorgwekkend gebrek is aan intrinsieke motivatie onder leerkrachten. Ruim 80% ervaart onvoldoende autonomie. Economische termen als competenties en opbrengsten zijn de schoolcultuur binnengedrongen en sturen de onderwijsaanpak. Objectieve metingen en regelgeving moeten ontwikkelingen bijhouden. In dit systeem van kwaliteitscontrole is de docent als vakman buiten spel gezet. Het nijpende lerarentekort is heel goed te begrijpen.

Hoe vinden we de bezieling terug? Hoe buigen we deze kwaliteitscontrole om naar een kwaliteitscultuur? Door dialoog. De veilige en eerlijke dialoog, die alleen winnaars kent en mensen in verbinding brengt. Samen zetten we een transformatie in gang waardoor controle plaats maakt voor delen en steunen. Een proces waarin vertrouwen groeit en onderlinge afhankelijkheid zichtbaar wordt. Een cultuur waarin we kwaliteit samen dragen.

Het is dringend noodzakelijk dat we loskomen uit de wurggreep van ons onderwijssysteem. De erosie onder het onderwijzend personeel gaat gestaag door. Stimuleer intrinsieke motivatie en hervind de bezieling. Juist nu, in corona-tijd is dat harder nodig dan ooit. Een diepgaande aanpak voor een way-out in alle onzekerheden. Wacht hier niet mee!

Lees het volledige artikel zoals deze is verschenen op het vablad DIRECT: https://newmasters.nl/artikel-vakblad-direct/

[mc4wp_form id=”841″]

Netty Baan

Author Netty Baan

In de jungle van het chaotische Papoea leid ik jonge mensen op tot toegewijde en enthousiaste docenten. Als docent en psycholoog steek ik in op intrinsieke motivatie waardoor zij anders willen en kunnen.

More posts by Netty Baan